Αγρόκτημα Σαρακατσάνου

Τσάι Μακρινίτσας εξάγεται στην Ευρώπη

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Κώστας Σαρακατσάνος αφοσιώθηκε στην αγροτική ζωή, αφήνοντας την εστίαση και την επιχείρηση της οικογένειάς του. Δεν μετάνιωσε στιγμή για την ενασχόλησή του με τις βιολογικές καλλιέργειες στα κτήματα που έχει στη Μακρινίτσα, τον τόπο που γεννήθηκε και ζει μέχρι σήμερα, νιώθοντας δικαιωμένος για την αλλαγή που τόλμησε. Ο 35χρονος Πηλιορείτης είναι ένας αγρότης… νέας κοπής, αφού πέρα από τα αρωματικά φυτά που καλλιεργεί, στράφηκε στην οικοτεχνική παραγωγή, λειτουργεί κατάστημα με είδη υγιεινής διατροφής που παράγει ο ίδιος, ενώ διαπραγματεύεται την εξαγωγή τσαγιού στην Ευρώπη.

Η αγάπη του για τη φύση και την καλλιέργεια της γης, είναι ο κυριότερος λόγος που ώθησε τον Κώστα Σαρακατσάνο να γίνει αγρότης. Μέχρι πριν τρία χρόνια στα χωράφια του είχε φασόλια γίγαντες, μέχρι που η καταστροφή της παραγωγής από τα τερτίπια του καιρού και μία δυνατή χαλαζόπτωση, υποχρέωσαν τον νεαρό αγρότη να αλλάξει καλλιέργεια. Στράφηκε στη ρίγανη και το τσάι (σιδερίτη), στις εκτάσεις που έχει λίγο έξω από το χωριό του, στις τοποθεσίες «Τρανό Ίσιωμα» και «Σφάρα». «Η ρίγανη καλλιεργείται σε ένα κτήμα δεκαπέντε στρεμμάτων σε κάποιους παλιούς αμπελώνες, σε υψόμετρο 900 μέτρων, όπου πιο παλιά εκεί φυόταν άγρια ρίγανη. Όσον αφορά στο αιθέριο έλαιο ρίγανης που παράγω και θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά, οι παραγγελίες ξεκινούν από τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα, καλλιεργώ επίσης τρεις ποικιλίες τσαγιού, σιδερίτη για την ακρίβεια. Το κλασικό τσάι του βουνού, πράσινο τσάι που πίνεται είτε κρύο είτε ζεστό και τσάι Ολύμπου, ενώ φέτος θα φέρω και μαλοτήρα, μία ποικιλία από την Κρήτη. Από τις πρώτες φυτεύσεις που άρχισα πειραματικά το 2018, τώρα διαθέτω πάνω από 150.000 φυτά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επίσης παρασκευάζει αιθέριο έλαιο ρίγανης στο αποστακτήριο που έχει φτιάξει και γίνεται ανάρπαστο κάθε καλοκαίρι, καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα, ενώ φτιάχνει γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, με πρώτες ύλες κατευθείαν από το αγρόκτημά του και συνταγές της γιαγιάς: «Φτιάχνω γλυκά από κυδώνια, φιρίκια, μήλα, κάστανα, καρύδια, αγριοκέρασα και άγρια μούρα, μέχρι και μαρμελάδα από τομάτα που καλλιεργώ το καλοκαίρι. Όλα αυτά διατίθενται από το κατάστημα που άνοιξα στις 20/10/2018 στη Μακρινίτσα, στα εκατό μέτρα πριν το κεντρικό πάρκιν, ενώ τα μόνα είδη που παίρνω από δύο και μόνο προμηθευτές, είναι μέλι από έναν φίλο μου μελισσοκόμο που φέρνει τα μελίσσια του στα κτήματά μου και ζυμαρικά, όπως παραδοσιακές χυλοπίτες, από έναν παραγωγό από την Πορταριά».

Αν και το επάγγελμα του αγρότη σε ορεινή, μάλιστα, περιοχή δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ο Κώστας Σαρακατσάνος δηλώνει ευχαριστημένος. «Το παλεύω αρκετά και πιστεύω ότι δικαιώθηκα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Στην αρχή κανείς δεν το πίστευε ότι στο Πήλιο θα μπορούσε να καλλιεργήσει κάποιος τσάι ή ρίγανη σε τόση έκταση. Τώρα έφτασε η στιγμή που οι κόποι δικαιώνονται», εκμυστηρεύθηκε, για να καταλήξει αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες: «Όσοι προμηθεύονται δικά μου προϊόντα μένουν ευχαριστημένοι και αυτό με γεμίζει δύναμη, ενώ έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να χτυπούν τα τηλέφωνα από το εξωτερικό για συνεργασία και στόχος για το νέο έτος είναι το 50% της παραγωγής να εξαχθεί. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει για Τσεχία, Αγγλία και Γερμανία. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα, τα θετικά σχόλια ικανοποιημένων πελατών από το εξωτερικό, αφού η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα, αλλά και το προ επταετίας ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE για την οικογένειά μου και τη Μακρινίτσα».

Πηγή: