Τους κέρδισε η αγροτική ζωή
Επαγγελματίες από τον Βόλο και τη Μακρινίτσα στράφηκαν στα βότανα και τα αρωματικά με επιτυχία
Νέους δρόμους εξέλιξης προσέφεραν σε δύο επαγγελματίες της περιοχής η φύση του Πηλίου, τα βότανα και τα αρωματικά, οδηγώντας τους από την εστίαση στον πρωτογενή τομέα. Ο Κωστής Σαρακατσάνος και ο Αλέξανδρος Μπαϊράμης άλλαξαν κατεύθυνση και στόχευση, αποδεικνύοντας με το παράδειγμά τους ότι ακόμη και σε δύσκολες εποχές πάντα υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά και αγάπη για τη γη.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Συνειδητή επιλογή ο πρωτογενής τομέας για τον Κωστή Σαρακατσάνο από τη Μακρινίτσα, ο οποίος στα 35 του χρόνια καλλιεργεί περίπου 150.000 φυτά, βότανα και αρωματικά σε έκταση 15 στρεμμάτων που διατηρεί στην περιοχή Τρανό Ισωμα.
Εκανε το χόμπι του επάγγελμα, όπως ομολογεί, τονίζοντας ότι άκουσε την φωνή της καρδιάς του, που τον καλούσε να στραφεί ολοκληρωτικά στη γη και τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε στροφή 180 μοιρών, στρέφοντας την προσοχή από την οικογενειακή επιχείρηση εστίασης, στα βότανα και τα αρωματικά, που είναι παντός καιρού και κυρίως ανθεκτικά ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. «Με τα αγροτικά δεν είχα καμία σχέση, δεν ήμουν από αγροτική οικογένεια, απλά το χόμπι μου, το έκανα επάγγελμα. Από αγάπη ξεκίνησα. Ήταν ρίσκο μεγάλο να αφήσω την εστίαση, απλά άκουσα την καρδιά μου. Με μηδέν κεφάλαιο, με μηδέν γνώσεις και μετά από σκληρή δουλειά τα κατάφερα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Καλλιεργεί με πολύ μεράκι ρίγανη, από την οποία παράγεται το ριγανέλαιο, και τρεις ποικιλίες τσαγιού, με ναυαρχίδα το πράσινο τσάι του βουνού, το κλασικό τσάι του βουνού και το τσάι Ολύμπου. Από τον επόμενο μήνα θα προστεθεί στον κύκλο καλλιέργειας και η Κρητική ποικιλία μαλοτήρα, ενώ παράλληλα σκοπεύει να φυτέψει επιπλέον 15.000 ρίζες ρίγανης, επεκτείνοντας τη δράση του σε τρία ακόμη κτήματα τον προσεχή Μάρτιο, με τσάι του βουνού.
Με το βλέμμα στις εξαγωγές
Με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές, και βλέποντας την παραγωγή του να σημειώνει αύξηση 300% στην περίοδο της πανδημίας, στοχεύει μέχρι την επόμενη χρονιά να δημιουργήσει πιστοποιημένη εγκατάσταση που θα του επιτρέψει να εξάγει το 80% της παραγωγής του σε Τσεχία και Γερμανία.
Στην παρούσα μεταποιεί τα προϊόντα του στην οικοτεχνία που έχει δημιουργήσει και τα διαθέτει προς πώληση στο κατάστημά του στη Μακρινίτσα, μέσω διαδικτύου, σε καταστήματα στη Μακρινίτσα, τον Συνεταιρισμό Πορταριάς και το Βόλο. Παράλληλα, τα προϊόντα του «ταξιδεύουν» και στο εξωτερικό, σε καταστήματα στην Τσεχία και σε Ευρωπαίους που αγαπούν ιδιαιτέρως τα τοπικά προϊόντα και τα έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Απώτερος στόχος η αγορά της Αμερικής με τις πρώτες συζητήσεις για το ριγανέλαιο, να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με τις προσπάθειές του να αποδίδουν καρπούς, ο Μακρινιτσιώτης αγρότης υπογραμμίζει ότι «για να ασχοληθεί κάποιος με τη γη, χρειάζεται αγάπη. Αν δεν το αγαπάς και δεν το πονάς, δεν πρόκειται να πετύχεις». Η συμβουλή του είναι «το χόμπι να το κάνεις επάγγελμα», ενώ τονίζει ότι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία πρέπει να είναι «πρόθυμοι να κάνουν θυσίες, να έχουν πίστη, στόχο και να παρατηρούν τα φυτά. Δεν είχα γνώσεις προηγουμένως. Ότι έκανα, το έκανα από το μυαλό μου, παρατηρώντας τα φυτά και διαβάζοντας βιβλία».
Απόσπασμα από taxydromos.gr